Agility

Agility är en fartfylld hindertävling för hundar.
Sporten visades första gången vid en stor hunduställning i England 1978. I mitten av 1980-talet introducerades Agility i Sverige och sedan 1987 är det en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap.
I Agility kan man tävla både individuellt och i lag. Agilitytävling är öppen för alla hundar, som har uppnått 18 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället.

En krävande hinderbana
Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Banan består av minst 15 och högst 22 hinderpassager.. Det går fort mellan slalompinnar, över balansbommen, genom tunnlar och över hinder. Hunden är ofta mycket motiverad för denna typ av utmaningar vilket gör att det ställs stora krav på en genomarbetad grundlydnad för att föraren skall kunna kontrollera sin hund och utföra momenten på rätt sätt.

Positiv lydnad
Agility bygger på ett djupt samarbete mellan hund och förare. Mycket arbete läggs på att motivera hunden för att nå en positiv och glad lydnad. I agility får man ofta motivationen gratis genom att hunden arbetar fritt mot nya spännande utmaningar. Dressyrarbetet handlar här om att balansera explosivitet, fart och precision. Agility är ett bra sätt att förbättra kontakten med sin hund och ha kul tillsammans.

Spännande tävlingsform
I agility tävlar man i fem storleksklasser;  Extra small, Small, Medium, Large och Extra large. Det finns individuell Agilityklass I–III, individuell Hoppklass I–III samt Agilitylagklass och Hopplagklass. Funderar du på att börja träna kan det vara en god idé att besöka någon av alla de officiella tävlingar som arrangeras över hela landet. Du kommer säkert att fångas av farten, spänningen och glädjen!

För våra Agilitykurser klicka här

För frågor om agility maila Sektorsansvarig Lisa Randbäck email: agility@osterakersbk.se