OM Österåkers brukshundsklubb

ÖBKs Historia

Österåkers Brukshundklubb bildades 1968 av 6-7 hundägare som lärde känna varandra under de dagliga hundrastningarna. Bland dessa personer fanns Leif och Margareta Karlsson, Astrid Karlsson, Annika och Dagny Pagard. De tre första åren höll man till i ett skjul nära Hackstabacken med Dagny som ordförande.
1971 fick man av kommunen hyra vår nuvarande klubbstuga som då befann sig i ett ganska dåligt skick. Det tog ca ett år innan stugan och marken runt om var fungerande och i ordning. Klubbstugan var betydligt mindre än idag då både köket och utbildningslokalen byggdes några år senare.

Några i styrelsen åkte till Solna/Sundbybergs BK för att få instruktörsutbildning. Sen tog de mod till sig och annonserade om att man höll kurser i tron att det skulle komma runt 10 personer. Men istället kom det 30. Snabbt fick man ändra sina planer och köra kurser både på för- och eftermiddagar – flera dagar i veckan! Fyra-fem kurser per termin var inte ovanligt. Kursledarna jobbade helt ideellt och för pengarna som kom in reparerade och förbättrade man stuga och mark.

Omkring 1971 kom också Gudvor Stare-Remel till klubben och tog över ordförandeskapet. Tillsammans med Lotta Alverud och Gertrud Fransson (dåvarande kassör respektive sekreterare) samt de befintliga instruktörerna vidareutbildade man sig vid statens hundskola i Sollefteå. Under mottot ”alla hundar kan bli brukshundar” så tränade man främst spår, sök och skydds. Dessutom hade man en del rasbedömingar och mentaltest. Klubbens första brukshundschampion var en strävhårig vorsteh vid namn Atos och ägare var Gudvor. Hon erhöll ett vandringspris som hon lyckades behålla tre år i rad.

De första åren hade ÖBK runt 30 medlemmar, men kring 1975 var man uppe i den imponerande siffran 350. Efter varje nybörjarkurs hade man en fest där klubben bjöd kursdeltagarna på ärtsoppa och punsch. Något som spred sig över Åkersberga och kanske bidrog till det ökande antalet medlemmar.

1977 lämnade Gudvor klubben och vi fick en ny ordförande, Bosse Bylund, som stannade på posten till 1979.

I mitten av 80-talet hade klubben börjat slumra till då det gamla gänget kring ÖBK skingrats. Men 1986 tog Alida Wahlstedt-Compier över ordförandeklubban och tillsammans med Lasse Wahlstedt, Lena Berg, Irene Gustavsson, Johnny Linell m fl kom aktiviteten igång igen. Under denna tid bildades en utställningskommitté som årligen i september anordnade en drive-in utställning för alla raser. En av eldsjälarna var Birgitta Andersson som var ansvarig för utställningarna under flera år. Domare lånades in och man arrangerade populära och omtyckta utställningar. Tyvärr lades denna verksamhet ner 1993 då Birgitta avgick och ingen ny fanns som ville/kunde axla hennes roll.

Under 1990-talet hade ÖBK flera olika ordföranden. Först ut 1990 var Johnny Linell, följd av Lars Grönvall 1993. Runt 1994 fick klubben brist på instruktörer och medlemsantalet sjönk fram till 1996 då trenden vände uppåt igen. Theder Karlsson var den som hade ordföranderollen de sista åren av 90-talet innan Timo Vepsä tog över 2000-2003 och under 2004 tog Marie Berndtsson över ordförandeposten. År 2005 återtog Johnny Linell ordförandeklubban och 2007 blev det Kent Wennerstens tur. 2008 tog Peo Thörnestad över klubban, för att 2009 till 2012 lämna den vidare till Anita Carstam. 2013 tog Kjell Pettersson över ordförandeskapet.